Nicolaas

Voornaam:
Nieuw op deze site:

           
Elia    Eleonora    Stanislaus    Peerke Donders   


Knop naar de Kinderpagina Sint Nicolaas


Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 48 x 32 kruisjes

Betekenis van de naam Nicolaas

Samenstelling van het Griekse woord: 'Νικη' (nike, ja die van het merk) = "overwinning" en 'Λαος' (laos) = "volk".
Nicolaas betekent dus: overwinnaar van het volk.

Voornamen

Als mannennaam afgeleid van Nicolaas: Claas, Claes, Claus, Co, Cola, Colin (Engels en Frans), Kaay, Klaas, Klae, Klaus, Klijn, Kola, Lykele, Nic, Nicho, Nicholas, Nick, Nickel, Nicky, Nico, Nicolaas, Nicolai, Nicolas, Nicolàs, Nicolo, Niek, Niel, Niels, Niki, Nikie, Nikita, Niko, Nikolaas, Nikolaj, Nikolaus, Nils, Nykle.

Of als vrouwennaam afgeleid van Nicolaas: Claasje, Clasine, Clazien, Colet, Coleta, Coletta (Duits), Colette (Frans), Colien, Colin (engels en Frans), Colina (+Lina), Colinda, Coline (Frans) Colinette (Frans), Colita, Klazina, Kole, Nica, Nicole, Nicolette, Nicolien, Nicolina, Nicoline, Niki, Nikita, Nikki, Nynke, Sien.

Nicolaas, bisschop van Myra

In de vierde eeuw leeft de heilige Nicolaas in Turkije.
Vanaf zijn geboorte is hij zo heilig is dat hij op vastendagen de moederborst weigert! Zo wordt in ieder geval verteld.

Hij is bisschop van Myra in Klein Azië en is vooral bekend omdat hij mensen in nood helpt. Zo redt hij drie ter dood veroordeelden van de voltrekking van hun lot.
Zelf wordt hij gevangen genomen tijdens de christen-vervolging onder Diocletianus, maar als keizer Constantijn aan de macht komt, wordt hij weer bevrijd.

Van hem is ook bekend dat hij een fel bestrijder is van de leer van Arius, die niet gelooft in de goddelijkheid van Jezus.
Op het concilie van Nicea, waar deze strijd aan de orde komt, slaat Nicolaas Arius in het gezicht, waarna Nicolaas enige tijd uit zijn ambt wordt ontzet.

Volgens een legende zou hij drie jongetjes die door een herbergier in mootjes waren gehakt en in een vat pekel stonden, weer tot leven hebben gebracht.

Voor de hongerige bevolking van Lycië zou hij graan gestolen hebben uit een schip dat op doorreis was, maar toen het schip een paar havens verder de lading loste, bleek het gewicht van het graan niet veranderd te zijn, een wonder dus!

Ook gaat het verhaal dat hij drie jonge dochters van een verarmde edelman aan een bruidsschat hielp, zodat ze toch konden trouwen.

Wat zeker is, is dat hij bekend staat om zijn liefdadigheid en naastenliefde en daarom ook na zijn dood nog vaak te hulp werd geroepen door mensen die het niet zo makkelijk hebben.

In de elfde eeuw worden zijn overblijfselen door zeelieden naar Bari in Zuid Italië overgebracht. Daar rust hij nu nog steeds.

Feestdag

Zijn feestdag wordt gevierd op 6 december. Op de avond van 5 december, bij ons pakjesavond, wordt kerkelijk het zo genaamde vigilie gevierd.

Patroon

Sint Nicolaas is de patroon van de kinderen, de slagers, de schippers en stoelenmakers, bierbrouwers, brandweerlieden, apothekers, advocaten, vishandelaren, kaarsenmakers, parfumhandelaren, knopenmakers, schoenmakers, specerijenhandelaren, wijnhandelaren en gevangenen.

Martyrologium Romanum:

Octávo Idus Decémbris:
Myrae, quae est metrópolis Lyciae, natális sancti Nicolái, Epíscopi et Confessóris, de quo, inter plura miraculórum insígnia, illud memorábile fertur, quod Imperatórem Constantínum ab intéritu quorúmdam se invocántium, longe constitútus, ad misericórdiam per visum mónitis defléxit et minis.

In het Nederlands:
6 december: Te Myra, de hoofdstad van Lycia, geboortedag ten hemel van Sint Nicolaas, bisschop en belijder, van wie onder vele andere wonderen bekend is dat hij terwijl hij op grote afstand van Keizer Constantius was, toch aan hem is verschenen en hem ertoe heeft bewogen de doodstraf niet te voltrekken aan enkele mensen die de hulp van de Heilige hadden ingeroepen.

Afbeelding

Klik hier voor gratis te downladen telpatroon 32 x 24 kruisjes
OF
Klik hier voor gratis te downladen telpatroon in kleur




Op afbeeldingen is Sint Nicolaas altijd afgebeeld als bisschop met krulstaf en mijter.
Hoewel Sinterklaas in Nederland altijd in het rood gekleed gaat is dat eigenlijk niet juist. Want rood is de kleur van een martelaar en dat was Nicolaas niet, wit zou de juiste liturgische kleur zijn. Vaak zien we bij de heilige een kuip waarin drie jongetjes of de drie jonge bruiden die een bruidsschat uit zijn hand ontvangen.
Op een andere voorstelling heeft Nicolaas drie koperen ballen (of broden?) op een boek in de hand.


Dit leuke raam is te vinden in de Nicolaaskerk te Denekamp. Met Pakjespiet en de schimmel Amerigo in de maneschijn op het dak.


Bronzen plaquette van Egino Weinert
(doorklikken "Namenspatronale" en letter M)


Patroonnaamkaarten van Egino Weinert zijn hier te bestellen (doorklikken "Namenskarten" en letter N)

Weerspreuk

Op Sinterklaas regen, dat is nooit een zegen.

Literatuur

  • Butler H.L., Heiligen Levens pag. 175;
  • Honderd en een Heiligen, pag. 105;
  • Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen, pag. 132;
  • Heiligen van Alle Tijden, pag. 337;
  • Links

  • Heiligen Net
  • Op de Duitstalige site Heiligenlexicon meer informatie over Nicolaas.
  • Een prachtige Engelstalige .site, (met vertaalmogelijkheid) is Sint Nicolaas Centrum met veel activiteiten o.a. plaatjes om te kleuren (wel even rondneuzen op de site) bijvoorbeeld.
  • Een Sinterklaas Museum van Neede is hier te vinden.
  • Veel Sinterklaasliedjes.